Starački domovi - Domovi za stare - Gerontološki centri

Starački domovi za stare

Starački domovi nude uslugu kvalitetnog smeštaja i zdravstvene nege starijih i bolesnih osoba. Postoji više različitih tipova privatnih domova za stare. Osnovna podela je prema lokaciji, odnosno prema tipu okruženja u kome se nalaze. Ova podela mogla bi se svesti na staračke domove u gradu i one na selu. Kategorija između predstavlja one staračke domove koji se nalaze na periferiji grada, u prigradskom naselju, koji u zavisnoti od sadržaja i okruženja više naginju jednom ili drugom tipu.

Način na koji se bira starački dom je sistemom eliminacije. Ponuda je velika, kao i izbor. Prevashodno merilo pri donošenju odluke u koji starački dom smestiti stariju osobu iz porodice ili rođaka o kome se porodica brine, jeste njegovo ili njeno zdravstveno stanje. Odabrani starački dom mora biti opremljen i pogodan za zdravstveno zbrinjavanje osobe u odnosu na njeno trenutno stanje. Drugi kriterijum je lokacija i vrsta doma za stare. Pitanje koje se postavlja jeste da li je to urbani gradski dom u centru, vrlo blizu glavnih saobraćajnica i dešavanja u gradu ili je to izdvojen dom negde u prirodi, u selu ili manjem mirnom mestu. Ni gradski domovi nisu na bučnim mestima, već su najčešće u ulicama koje su u centru, ali su manje i mirnije. Neki seoski domovi imaju skoro sve karakteristike života na selu, a drugi su poput prostranih oaza u prirodi. Nekom ne odgovara da starija osoba živi u domu koji je udaljen od kuće. Time se otežava dolazak u posetu, te činjenica da je dom daleko može uticati i na učestalost poseta. Ali, najvažnije je šta bira starija osoba. Neke od njih su dosta načetog zdravlja, pa ne mogu samostalno da odaberu. Tu se uključuje porodica i pomaže pri izboru. U nekim domovima za stare postoji i privremeni probni boravak radi privikavanja i radi isprobavanja da li je osobi ugodno u domu. Svakako, pri izboru lokacije treba slušati želju starije osobe, ali i predočiti joj šta bi bilo bolje iz praktičnih razloga.

Cena, kao sledeći kriterijum, mnogima utiče na odluku, ali ne mora da bude presudna. Od momenta kada krenu da biraju, mnogi žele isključivo apartman ili jednokrevetnu sobu, ali one su skuplje u odnosu na dvokrevetne i trokrevetne, pa se odluka kod nekih kasnije promeni. Nekom odgovara da bude sam u sobi, a ima osoba koje više vole da budu u društvu jer se tako osećaju sigurnije i lepše.

Zdravstveni nadzor podrazumeva svakodnevnu kontrolu krvnog pritiska, šećera kod dijabetičara, kao i brigu o redovnom uzimanju terapije. Takođe, redovne kontrole kod lekara opšte prakse se skoro svugde podrazumevaju. Specijalisti dolaze po pozivu, kada imaju zakazane preglede. Domovi za stare imaju svoje specijaliste s kojima sarađuju, ali naravno moguće je da dođe drugi lekar po izboru pacijenta.

Okruženja staračkom doma obavezno čine zelene površine. U selima i u manjim mestima ima domova za stare koji imaju veoma prostrana dvorišta, a okruženje izvan njih je prirodno i čine ga: polja, šume, brežuljci. U gradu su starački domovi u većim kućama ili objektima koji su namenski građeni. Imaju svoj park ili dvorište u kome postoje staze za šetanje, baštenske garniture i letnjikovci.

LOKACIJE
Starački domovi za stare Aleksinac
Starački domovi za stare Apatin
Starački domovi za stare Bačka Palanka
Starački domovi za stare Bečej
Starački domovi za stare Bela Zemlja
Starački domovi za stare Blace
Starački domovi za stare Čačak
Starački domovi za stare Čurug
Starački domovi za stare Dimitrovgrad
Starački domovi za stare Dolovo
Starački domovi za stare Donji Dušnik
Starački domovi za stare Futog
Starački domovi za stare Gadžin Han
Starački domovi za stare Jagodina
Starački domovi za stare Kanjiža
Starački domovi za stare Kikinda
Starački domovi za stare Knjaževac
Starački domovi za stare Kragujevac
Starački domovi za stare Kruševac
Starački domovi za stare Kučevo
Starački domovi za stare Kucura
Starački domovi za stare Kula
Starački domovi za stare Leskovac
Starački domovi za stare Mataruška Banja
Starački domovi za stare Mol
Starački domovi za stare Negotin
Starački domovi za stare Niš
Starački domovi za stare Novi Kneževac
Starački domovi za stare Novi Sad
Starački domovi za stare Padina
Starački domovi za stare Pančevo
Starački domovi za stare Popučke
Starački domovi za stare Požarevac
Starački domovi za stare Prokuplje
Starački domovi za stare Ruma
Starački domovi za stare Ruski Krstur
Starački domovi za stare Šabac
Starački domovi za stare Šid
Starački domovi za stare Sombor
Starački domovi za stare Stari Banovci
Starački domovi za stare Subotica
Starački domovi za stare Surdulica
Starački domovi za stare Vladimirovac
Starački domovi za stare Vrbas
Starački domovi za stare Vrnjačka Banja
Starački domovi za stare Vršac
Starački domovi za stare Zrenjanin
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2021 :: Powered by PORTALSRBIJA