Starački domovi - Domovi za stare - Gerontološki centri

Starački domovi za stare

Starački domovi nude uslugu kvalitetnog smeštaja i zdravstvene nege starijih i bolesnih osoba. Postoji više različitih tipova privatnih domova za stare. Osnovna podela je prema lokaciji, odnosno prema tipu okruženja u kome se nalaze. Ova podela mogla bi se svesti na staračke domove u gradu i one na selu. Kategorija između predstavlja one staračke domove koji se nalaze na periferiji grada, u prigradskom naselju, koji u zavisnoti od sadržaja i okruženja više naginju jednom ili drugom tipu.

Način na koji se bira starački dom je sistemom eliminacije. Ponuda je velika, kao i izbor. Prevashodno merilo pri donošenju odluke u koji starački dom smestiti stariju osobu iz porodice ili rođaka o kome se porodica brine, jeste njegovo ili njeno zdravstveno stanje. Odabrani starački dom mora biti opremljen i pogodan za zdravstveno zbrinjavanje osobe u odnosu na njeno trenutno stanje. Drugi kriterijum je lokacija i vrsta doma za stare. Pitanje koje se postavlja jeste da li je to urbani gradski dom u centru, vrlo blizu glavnih saobraćajnica i dešavanja u gradu ili je to izdvojen dom negde u prirodi, u selu ili manjem mirnom mestu. Ni gradski domovi nisu na bučnim mestima, već su najčešće u ulicama koje su u centru, ali su manje i mirnije. Neki seoski domovi imaju skoro sve karakteristike života na selu, a drugi su poput prostranih oaza u prirodi. Nekom ne odgovara da starija osoba živi u domu koji je udaljen od kuće. Time se otežava dolazak u posetu, te činjenica da je dom daleko može uticati i na učestalost poseta. Ali, najvažnije je šta bira starija osoba. Neke od njih su dosta načetog zdravlja, pa ne mogu samostalno da odaberu. Tu se uključuje porodica i pomaže pri izboru. U nekim domovima za stare postoji i privremeni probni boravak radi privikavanja i radi isprobavanja da li je osobi ugodno u domu. Svakako, pri izboru lokacije treba slušati želju starije osobe, ali i predočiti joj šta bi bilo bolje iz praktičnih razloga.

Cena, kao sledeći kriterijum, mnogima utiče na odluku, ali ne mora da bude presudna. Od momenta kada krenu da biraju, mnogi žele isključivo apartman ili jednokrevetnu sobu, ali one su skuplje u odnosu na dvokrevetne i trokrevetne, pa se odluka kod nekih kasnije promeni. Nekom odgovara da bude sam u sobi, a ima osoba koje više vole da budu u društvu jer se tako osećaju sigurnije i lepše.

Zdravstveni nadzor podrazumeva svakodnevnu kontrolu krvnog pritiska, šećera kod dijabetičara, kao i brigu o redovnom uzimanju terapije. Takođe, redovne kontrole kod lekara opšte prakse se skoro svugde podrazumevaju. Specijalisti dolaze po pozivu, kada imaju zakazane preglede. Domovi za stare imaju svoje specijaliste s kojima sarađuju, ali naravno moguće je da dođe drugi lekar po izboru pacijenta.

Okruženja staračkom doma obavezno čine zelene površine. U selima i u manjim mestima ima domova za stare koji imaju veoma prostrana dvorišta, a okruženje izvan njih je prirodno i čine ga: polja, šume, brežuljci. U gradu su starački domovi u većim kućama ili objektima koji su namenski građeni. Imaju svoj park ili dvorište u kome postoje staze za šetanje, baštenske garniture i letnjikovci.

LOKACIJE
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2023 :: Powered by PORTALSRBIJA