VRŠAČKI VINOGRADI

Vršački vinogradi

 
 
info@vvinogradi.co.rs
 
                  
 
 • Proizvodnja žestokih alkoholnih pića
 • Proizvodnja vina
 
                               
 
 
 
 • BELA VINA
 • CRNA VINA
 • RAKIJE OD GROŽĐA
 
 • U lepezi od dvadesetak naših proizvoda najzastupljenija su bela vina, ali su takođe prisutna i crna vina i jaka alkoholna pića.

  Svakako najpoznatiji naš proizvod je Banatski rizling, koji je postao robna marka ove firme, poznat u celoj zemlji. Ovo vino zauzima 70% od ukupne proizvodnje i predstavlja ponos «Vršačkih vinograda» AD.
  U poslednje vreme vrlo su atraktivna prestižna mlada vina, zatim Šardone i Vršački rizling – Kasna berba.

  "Vršački vinogradi" AD su 11. novembra 2003. godine uveli ISO 9001 standard za kontrolu kvaliteta i to za «proizvodnju grožđa, belih i crnih vina i jakih alkoholnih pića», što nam daje mogućnost da svoje proizvode izvozimo, a ujedno predstavlja i garanciju da su sve faze proizvodnje, počev od podizanja zasada pa do finalnog proizvoda, strogo kontrolisane.
 
                                
 
 • PODRUMI

  Grožđe sa proplanaka vršačkih planina i deliblatske peščare se prerađuje po vekovima usavršavanoj tehnologiji spravljanja i negovanja vina i prirodnih rakija od grožda. Dokaz kvaliteta su i mnogobrojna priznanja u zemlji i inostranstvu kao i vernost potrošača vezanih za proizvode "Vršačkih vinograda" AD.

  Ukupni podrumski kapaciteti «Vršačkih vinograda» AD iznose 34,2 miliona litara (3420 vagona) i u mogućnosti su da prihvate celokupan rod grožđa iz Vršačkog vinogorja.

  "Novi podrum" u Vršcu izgrađen je 1968. godine. Kapaciteta je 2000 vagona i raspolaže sa najsavremenijom opremom za proizvodnju i negu vina. Kao arhitektonsko rešenje sagrađeno pod jednim krovom, predstavlja jedan od najvećih u Evropi.

  U prilog kvalitetu naših vina je i činjenica da su plantaže koncentrisane oko Vršačkih planina, tako da se grožđe veoma brzo dovozi do preradnih kapaciteta i time zadržava svoju svežinu.

  I pored uvođenja savremene tehnologije za čuvanje vina, znatne količine ovog božanskog pića neguju se na tradicionalan način, u drvenim bačvama, što predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje vina koji nas posete iz celog sveta

  Podrum “Helvecija” i podrum “Gudurica” podignuti su krajem 19. veka i još uvek su u eksploataciji. U upotrebi su na početku i na kraju berbe, kada su količine grožđa male. Drveni sudovi u ova dva podruma koriste se za odležavanje i sazrevanje vrhunskih i kvalitetnih vina.

  U krugu pogona “Podrumarstvo” nalazi se i vinoteka sa 13.000 leđišta za boce, gde se čuvaju “arhivska” vina pod kontrolisanim uslovima.
 
 
 
                       
 
 • VINOGRADI

  U pogledu vinogradarske rejonizacije, Vršačko vinogorje se nalazi u okviru Banatskog rejona i Južnobanatskog vinogradarskog podrejona.

  Vršačko vinogorje ima oko 2000 ha plantažnih vinograda, od čega je 1700ha u posedu «Vršačkih vinograda» AD.

  U sortimentu su najviše zastupljene bele vinske sorte grožđa za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina.

  Najzastupljenija sorta je Italijanski rizling (preko 50%), a slede Rajnski rizling, Beli Burgundac, Šardone, Muskat otonel, Traminac, Kreaca, Smederevka, Župljanka,Šasla. Od crnih sorti uzgajaju se Frankovka i Muskat Hamburg.

  Ponos “Vršačkih vinograda” je svakako autohtona sorta Kreaca, priznata u celom svetu.

  Vinogradi se prostiru duž južne i severne strane brda na nadmorskoj visini od 90 – 200m, i osim Vršačkog atara, obuhvata i atare okolnih naselja na području Vršačkih planina: Markovac, Gudurica, Veliko Središte, Sočica, Mesić, Jablanka, Kuštilj i Pavliš.

  Najznačajniji potezi na kojima se uzgajaju vrhunske sorte grožđa su: Belo brdo, Hervis, Pužev breg, Palcburg, Kvantovi (I, II, III), Šoter itd.
 
          
 
 
 
Svetosavski trg 1 - Vršac -
013 821835; 013 838025;
LOKACIJE
  Lokacija
 1. Vršac Svetosavski trg 1
  +381 13 821835; +381 13 838025;

Poruku prima: Vršački vinogradi

Ime i prezime:*

e-mail:*

telefon:*

Poruka:*

*Obavezno je popuniti sva polja

Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA