ŠTA RODITELJI MOGU DA NAUČE OD VASPITAČA U VRTIĆU

Šta roditelji mogu da nauče od vaspitača u vrtiću

Ako Vaše dete pohađa vrtić, bilo da je u mlađoj grupi ili je već ponosni predškolac, sigurno ste se više puta zapitali kako vaspitači nešto rade i uspevaju ono što Vi, možda ne možete. Disciplina, kreativnost, kvalitetno provođenje vremena, inventivnost i samostalnost. Neke su od prvih stvari koje nam padaju na pamet, a vezane su za vrtiće, a kod kuće nekad manjkaju.

Mesta koja nisu samo obrazovne predškolske ustanove, već prave male oaze za decu su privatni vrtici koji kod roditelja najmlađe dece postaju sve popularniji. Da li su privatni vrtići bolji od državnih i koje su sve prednosti privatnih vrtica tema je koju ćemo obrađivati i svakako je pročitajte, naročito ako se dvoumite da li da dete upišete u privatni vrtic ili u državnu predškolsku ustanovu. Pročitajte i iskustva roditelja čija deca idu u privatni vrtić. Jedan od razloga zbog koga ćemo se u ovom tekstu osvrnuti pre svega na rad sa decom u privatnim vrtićima i koliko on može biti inspirativan u roditeljstvu je taj što su u privatnim vrtićima grupe dece znatno manje nego u državnim. Bolje rečeno, grupe imaju optimalan broj dece u odnosu na uzrast. Ne bi valjalo ni da je u grupi premalo dece, što je slučaj samo kod tek otvorenih privatnih vrtića gde kapaciteti još uvek nisu popunjeni. U državnim vrtićima veoma često se dešava da dece u grupi ima previše što utiče na kvalitet rada sa njima. Međutim, to ne znači da veoma pozitivne primere načina rada sa decom i sprovođenja programa na jedan energičan i kreativan način, ne nalazimo i tamo. Ipak, kada u vrtiću grupa broji od osmoro do dvanaestoro dece onda je taj broj dovoljan i da se sprovede individualni pristup svakom detetu, da se ne narušava timski duh, ali ni kompetitivnost i takmičarski duh prilikom raznih igara. Socijalizacija i želja da se dosegne određeni stepen samostalnosti po ugledu na neko drugo dete takođe su nešto što pokreće decu da napreduju.

BlogŠta roditelji mogu da nauče od vaspitača u vrtiću


DISCIPLINA U PRIVATNOM VRTIĆU

Šta je to što mama može da nauči od vaspitačice, ili da budemo korektni, šta je to što roditelji mogu da nauče od vaspitača? Mnogo toga. Često se dešava da se mnogi roditelji začude kako to vaspitači uspevaju da sa toliko lakoćom postignu željenu disciplinu. Detalje o ovoj temi pogledajte u tekstu Disciplina kao u privatnom vrtiću i saznaćete koje su sve to male tajne i trikovi pomoću kojih možete doskočiti svom detetu kad je neposlušno. Jedna od tajni je doslednost u vaspitanju i konstantno održavanje obećanja. Vaspitači su navikli decu da kod njih nema popuštanja i da kad nešto kažu, to stvarno i misle. Ako ste bilo šta rekli detetu, pa ste se kasnije predomislili i poklekli nad njegovim moljakanjem (na primer da ostanete duže u parku ili u igraonici), dete je to zapamtilo za sva vremena i sledeći put kad bude htelo da istera nešto svoje sigurno će primeniti tehniku koja ja već jednom upalila. Ako, s druge strane, ne možete da privučete pažnju dece, trik je da ih iznenadite i da ih zaintrigirate na neki maštovit i nesvakidašnji način.

PROJEKTI SA DECOM

BlogŠta roditelji mogu da nauče od vaspitača u vrtiću


Svaki roditelj se više puta našao u situaciji da uprkos nenormalnom tempu života i gomili obaveza, ipak nađe vremena da provede više sati u igri sa svojim detetom, a da mu baš tada ponestane ideja šta bi to zanimljivo moglo da se radi i kako da se provede vreme. Neko se odluči da ode na izlet ili u šetnju ako je lepo vreme. Neko izabere odlazak u kafić ili restoran. Neko se tad nađe u prilici da ga muči nedostatak novca za neku zajedničku akciju i zbog toga se oseća loše. Da biste kvalitetno proveli vreme sa detetom u kome ćete obostrano uživati, nije neophodno ni da u tom trenutku imate novac koji za to namenjen, niti da ga trošite. Vaspitači provode po ceo dan sa decom u krugu vrtića i smišljaju razne aktivnosti u kojima se sjajno zabavljaju! Ovo ne znači da treba da uvek budete prikovani za kuću, ali ako ste u toj situaciji iz bilo kog razloga (koji može biti i loše vreme napolju) – šta bi to mogli da radite sa detetom kako bi i ono i Vi sa njim uživali? Pročitajte i Kako kvalitetno provoditi vreme sa decom, a pored ovih saveta, zavićemo u privatni vrtić i pitaćemo vaspitače čega se oni sve to sa decom igraju. Umetničke radionice su nešto što svakog ko uđe u neki od najboljih vrtića prijatno iznenadi jer tu se stvaraju prava mala umetnička dela i uvek se vide neke nove ideje kako da se, na primer, ukrasi prostor. Pitali smo vaspitače odakle im ideje da prave skulpture od plastičnih flaša ili od kartonskih rolni od toalet papira i slično. Većina nam je rekla da stalno traže ideje na internetu i da posećuju sajtove sa preporukama za crafting na kojima nalaze niz zanimljivih i inovativnih predloga, koji se lako mogu sprovesti i u vrtiću, a za koje je veoma često potrebno samo ono što već imamo u kući ili, još bolje, ono što bismo inače bacili (kao već pomenuti središnji deo toalet papira u rolni). Tako i vi – napravite malo istraživanje i sastavite spisak projekata koje ćete uraditi sa detetom. Uzmite u obzir detetov uzrast, vreme koje Vam je potrebno da nešto završite (jer ako nemate dovoljno vremena, nemojte ni počinjati jer dete na taj način neće videti željeni rezultat i biće uskraćeno za ushićenje koje sledi nakon dobro obavljenog posla), uzmite u obzir i šta Vam je sve od materijala potrebno, kao i da li je prostor u kome se nalazite adekvatan za sprovođenje projekta (ako je u pitanju neko polivanje vodom ili bojama, ili generisanje velikog nereda, bolje je da se to radi napolju u dvorištu ili bašti, ukoliko ga imate). I tako, kada napravite spisak potencijalnih projekata, sačuvajte ga negde da ga ne biste zaboravili. Vaspitači u privatnim vrtićima su nam rekli da oni ovakve spiskove prave sezonski, tako da su usklađeni i sa godišnjim dobom i sa događajima i praznicima koji su aktuelni. Krenite jedno po jedno. Pripremite sve što treba za prvi projekat i naglasite detetu da ćete sada zajedno ga sprovedete u delo. Biće mu drago i biće ushićeno što učestvuje u nečemu tako važnom što se zove projekat!

Kraj prvog dela

Nastavak: Šta roditelji mogu da nauče od vaspitača u vrtiću

M. K.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA