DISCIPLINA KAO U PRIVATNOM VRTIĆU

DISCIPLINA KAO U PRIVATNOM VRTIĆU

Mnogi roditelji dece koja pohađaju predškolske ustanove se pitaju kako je moguće da vaspitači postižu disciplinu sa većim brojem dece i kako uspevaju da postignu da ih deca slušaju i prate, dok kod kuće sa jednim ili dvoje dece to ponekad nije moguće. Otkrivamo Vam metode kojima se oni služe, kako biste mogli da ih primenite kod kuće.

Blog ilustracija - PRIVATNI VRTIĆI DISCIPLINA


VASPITAČI IMAJU SUPER MOĆI

Iako su privatni vrtici obrazovne predškolske ustanove u kojima su deca podeljena u manje uzrasne grupe, a svaka od tih grupa ima optimalan broj dece shodno godištu (8 do 12), ipak i u manjim grupama je ponekad izazov postići disciplinu. Kako li je tek u državnim vrtićima gde su grupe zaista velike, te nam vaspitači koji to uspevaju deluju kao čarobnjaci. Možda Vam nije jasno kako je to moguće da Vaše dete dok je u vrtiću posluša vaspitačicu kad mu ona kaže da pokupi igračke ili da se obuče, gotovo istog momenata, a kod kuće isto to deluje kao nemoguća misija. Ponekad treba da ponovite zahtev više puta, a da Vas dete ni tad ne posluša. Većina roditelja na kraju gubi strpljenje i počinje da viče kako bi ih dete konačno čulo. Zašto je to tako? Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je da Vaše dete nije isto dok je u vrtići i dok je kod kuće. Deca su mali inteligentni manipulatori koji vrlo brzo nauče kako da se snalaze u raznim stuacijama i kako da pomeraju granice slobode. Da sve ovo ne bi delovalo kao zavera protiv roditelja, nudimo Vam jednostavna rešenja koja pale u ovim i sličnim situacijama.

NE PRIVLAČITE PAŽNJU VIKOM

Vi nešto govorite, dete kao da ne čuje, pa vi ponovite … još nekoliko puta, ali ono i dalje ne čuje. Kad ste došli po njega u privatni vrtić nije Vam baš bilo jasno kako je kad mu je vaspitačica rekla da skloni patofne s vrata, odmah poslušalo. Žena nije ni malo povisila glas, a samo jednom je rekla šta je imala. I druga deca su je za neke druge zahteve, kao što je oblačenje jakne i slično, odmah poslušala. Pre svega treba da budete svesni da ni njoj to nekad nije polazilo za rukom, ali da ona zna koje jednostavne štosove da primeni kako bi je čitava grupa slušala bez vike i dreke. Ako je dete naviklo da ne sluša Vaše naredbe i zahteve, i da vi to ponovite nekoliko puta, pa da Vas posluša na kraju tek kad počnete da vičete, ovu rutinu možete zameniti nečim što će mu biti interesantno i neočekivano. Tako je jedna vaspitačica smislila da kada je neko dete ne čuje, da mu priđe i blago oduva prašinu sa uveta, uz objašnjenje da se na uvetu nakupila prašina i da je zato nije čulo i poslušalo prvi put. U privatnim vrtićima postoji ustaljen ritam aktivnosti koji se svakodnevno prati i ukoliko bi se odstupalo od rasporeda i ukoliko bi svakom pojedinačnom detetu trebalo više puta reći da treba da sedne za sto jer se servira ručak, ili da obuče jaknu jer se ide napolje – ništa od zacrtanog ne bi moglo da se postigne. Slično je i Vama kod kuće, ako želite više da postignete i kvalitetno provodite slobodno vreme sa decom potrebno je da komunikacija bude blaga i zanimljiva, bez nervoze i vike. Neku naredbu možete otpevati detetu, što će mu sigurno biti neočekivano i zabavno, te će Vas zasigurno čuti i registrovati. Efekat neočekivanog veoma je jak. Ako imate više dece, nametnite im malo takmičenja. Ako viču u sav glas, kao što to nekad rade deca u vrtiću i predškolskom, recite im – hajde da vidimo ko najlepše ćuti. Ne najduže, već najlepše. Ovo će ih zbuniti, ali će prihvatiti izazov.

TIK TOK – TAKMIČENJE SA SAMIM SOBOM

Deca vole izazove i takmičenja. Vole samostalnost i samodokazivanje. Kada nešto postignu što ste im zacrtali kao cilj, osećaju se veoma ponosno. Osećaju i veliko ushićenje kada smislite neki novi zadatak i izazovete ih da ga postignu pod određenim uslovima. Pogledajte na sat i izazovite dete sa rečima da želite da vidite da li može da skupi igračke za 30 sekundi. Bilo kakvo takmičenje s vremenom u kome se Vaše dete takmiči sa samim sobom ili sa bratom ili sestrom, veoma je efikasno.

Blog ilustracija - PRIVATNI VRTIĆI DISCIPLINA


BUDITE DOSLEDNI JER VASPITAČI TO JESU

Sigurno ste do sad sto puta čuli da u vaspitavanju dece morate biti dosledni. Da li zaista jeste? Vaspitači i vaspitačice u privatnim vrtićima to jesu i zato ih deca slušaju. Ako ste sa detetom u igraonici ili u parkiću i ako deset puta morate da mu kažete da je vreme da se ide kući, a ono Vas ne shvata baš ozbiljno, to samo znači da ste mu ranije popuštali i da ono to dobro zna. Verovatno ste rekli da morate kući, pa ste ipak ostali još malo da čavrljate sa drugima mamama ili je dete uspelo da Vas namoli da ostanete još pet minuta, i tako nekoliko puta. Priča se tako razvodnjava. Da ne bi bilo idemo kući sad, iste sekunde, uvedite praksu da date detetu unapred upozorenje da se igri bliži kraj i da stvarno morate da krenete za deset minuta, a kad istekne tih deset minuta, nemojte se predomišljati, nego stvarno krenite kući.

NAVIKE I RUTINA U VASPITANJU

Deca vole rutinu. I ovo ste zasigurno već znali i čuli. U vrtićima se ona poštuje i deca vrlo dobro nauče da kad ručaju, posle toga treba da se spreme za popodnevnu dremku, na primer. Možda su pre ručka bili napolju ili imali muzičko ili engleski, zavisi od dana i raporeda. Tako isto vi kod kuće treba da uvedete neku vrstu rutine. Na primer, trudite se da dete ide na spavanje uvek u isto vreme i da tome prethodi neka navika (kupanje, čitanje knjige, gledanje crtaća). Kako ne biste sebi komplikovali život, nemojte pred spavanje razbuđivati dete nečim što mu je jako zabavno i novo (kao nova igra ili igračka), od čega će ono biti toliko uzbuđeno da neće ni hteti ni moći da spava i da se lako uspava. Roditelji uglavnom najviše izazova imaju sa dečijim spavanjem i sa obrocima. Još jedna zanimljiva ideja uzeta iz privatnog vrtića je da se deca zovu na ručak ili večeru pomoću velikog zvonceta ili nekog manjeg doboša. Detetu je to kao zanimljiva igra, koju će sigurno voleti.

Načina da se deca disciplinuju na zabavan i miran način, može biti bezbroj. Pustite mašti na volju. Ako Vam ponestane ideja, a vidite da je u privatnom vrtiću koje Vaše dete pohađa vaspitač pravi virtuoz u ophođenju s mališanima, pitajte ga da Vam oda još po neki trik koji kod kuće možete da primeite.

M. K.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA