SPREMNI ZA VRTIĆ

SPREMNI ZA VRTIĆ

Ko to kreće u obdanište? Prvi septembar kuca na vrata. Jeste li spremni? Iako je upis tokom čitave godine ipak, ovo je datum kada mnogi privatni vrtici dočekuju najveći broj novoupisanih mališana.

PRIPREMA, POZOR … SAD

Već smo se potrudili da Vam pomognemo u pripremi za novo razdoblje u životu Vašeg deteta, a i u Vašem kao roditelja – a to je polazak u vrtić! Tu su saveti pred polazak u vrtić koji će Vam svakako biti korisni i pomoći Vam oko mnogih nedoumica i rešavanja strahova. Nekada niste ni sigurni šta da očekujete, koliko god da ste se dobro informisali, polazak u vrtić je iskustvo koje svako doživljava na svoj način. Svejedno je da li ste roditelj deteta koje treba da krene u jaslice, ili je starije i treba da se priključi mlađoj ili srednjoj grupi. Prvo što Vas čeka je period adaptacije kroz koji prolazite zajedno sa detetom. Neki privatni vrtići imaju praksu da roditelj bude aktivno uključen u proces adaptacije i da deo vremena provodi sa detetom u vrtiću. Cilj ovakve politike je da se dete postepeno uvodi u nov kolektiv, a da se pri tom umanji stres i da polazak bude što prirodniji i bezbolniji. S druge strane, negde postoji procena da dete treba ostavljati kraći vremenski period samo sa vaspitačima i drugovima, i da se ovaj interval iz dana u dan produžava. Sigurno ste se već detaljno informisali kakav sistem se primenjuje u privatnom vrtiću koji ste odabrali, tako da unapred znate kakva je procedura.

Blog ilustracija - SPREMNI ZA VRTIĆ


ŠTA DA OČEKUJU RODITELJI BEBA

U privatnim jaslicama, sa decom rade odabrano osoblje, koje je stručno i predano. To su medicinske sestre vaspitači. To su osobe koje su se za ovu struku opredelile jer gaje ljubav prema radu sa najmlađima, a na pozicije na kojima se nalaze su došle strogom selekcijom. Tako da treba da imate poverenja u njih i da znate da one imaju iskustva i znaju kako da neguju bebe i ophode se sa njima. Mnogi roditelji, naročito mame, moraju da se vrate na posao još pre nego što beba napuni godinu dana. To je period detinjstva koji zahteva dosta brige i pažnje. Redovno presvlačenje i menjanje pelena, adekvatna ishrana, igre prilagođene najmlađima, obezbeđivanje uslova za kvalitetan odmor i spavanje – sve to čini svakodnevicu beba i kod kuće, ali i u jaslicama. Mame najviše brine razdvajanje i kakve ono posledice sa sobom nosi. Neke su veoma zabrinute zbog ovoga i nastoje da odlože polazak u vrtić još neko vreme, bar kad dete stasa za mlađu vrtićku grupu. Savet njima je da ne brinu previše i da je polazak u jaslice prirodna i normalna stvar, koja ne ostavlja nikakve negativne posledice na dete. Isto tako, treba uvek da budu svesne da ostavljaju dete u sigurnim rukama. Deca koja su ranije krenula u vrtić, vremenom postaju samostalnija i snalažljivija. Gotovo nesvesno nauče da prihvataju da su deo društva, socijalizuju se i prihvataju svoju ulogu u kolektivu. Ovo je veoma važno a pravilan razvoj dečije ličnosti, kao i za kasnije obrazovanje i školovanje.

Blog ilustracija - SPREMNI ZA VRTIĆ


ŠTA DA OČEKUJU RODITELJI STARIJE DECE

Vrtić nije škola i za njega još nije potrebna neka posebna priprema kada je reč o opremanju. Detetu treba rančić koji će ono svakodnevno nositi sa sobom i u koji će pakovati stvari za vrtić. Dobro bi bilo da zajedno sa detetom idete u kupovinu i da ono odabere onaj koji mu se najviše dopada. Ili ako znate šta bi ono izabralo, lepo je i da mu Vi kupite ranac i iznenadite ga. Sigurno će se mnogo obradovati i željno iščekivati prvi dan vrtića da može da ga ponese. Osećaće se važnim zato što kreće u vrtić i dobija novu ulogu, a sve ovo pratiće posebno ushićenje. Eto kako da spojite praktično i korisno. Njegov omiljeni junak iz crtaća kao motiv na rancu je pun pogodak. Što se tiče sadržaja ranca, to zavisi od dogovora sa vaspitačima i onim šta oni zahtevaju da dete nosi. Uglavnom se podrazumeva da tu bude rezervna garderoba, čarape i veš – u slučaju da se dete pokvasi, isprlja, ufleka i da mora da se presvuče. Ako nekad zaboravite to da spakujete, ne paničite, pozajmiće od drugara ukoliko zatreba pa ćete to posle vratiti. Privatni vrtić su odlično opremljeni, tako da nije potrebno da dete nosi svoje bojice i olovke. Međutim, ukoliko pravila vrtića ne nalažu suprotno, nije loše da dete ima svoju pernicu, naročito ako mu je to zanimljivo. A zanimljivo je najčešće malo starijoj deci koja imaju četiri ili pet godina. Oni još uvek nisu predškolci, ali žarko žele to da budu. Kad imaju svoju svesku i pernicu sa olovkama i bojicama, osećaju se tako veliko i važno i već zamišljaju da su mali đaci. Koliko god da vrtić ima sjajnih novih igračaka, svako dete ima kod kuće neku svoju omiljenu. Pod uslovom da ona nije velika i kabasta, bilo bi zgodno da je dete nosi u vrtić. Dobro bi bilo izbegavati lomljive igračke, jer tako sebi manje komplikujete život. Jer, deca u međusobnoj igri i iz radoznalosti lako mogu da dođe u situaciju da je slome ili oštete, i tad nastupaju neželjene scene u vidu neutešnog plača, ljutnje i slično… Zato, odaberite plišanu igračku koja je kvalitetna, tako da se ne „linja“ i da ništa sa nje ne otpada. Nju će teško pocepati, a da je polome ne mogu. Ako npr. vaša devojčica želi da nosi Barbiku, a dečak neki autić, vi poturite nekog medu i ubedite ga da je to najbolji izbor. Učite dete postepeno da treba da čuva svoje stvari i da brine o njima. Tako će steći osećaj odgovornosti. Kad dođete po njega u vrtić, navedite ga da se priseti da li je nešto zaboravljeno i da li je u ranac spakovano sve što je i doneto. Iznenadićete se kako se nekad i pre Vas sami sete da ponesu jaknu ili nešto drugo što su poneli u vrtić. Ovakvu odgovornost treba pohvaliti, a ako ona izostaje, ne treba ih grditi i kritikovati jer su još mali, samo im treba nežno ukazivati.

Opustite se i hrabro krenite u novu avanturu koja se zove vrtić. Želimo Vam sreću, koja sigurno neće izostati. Pred Vama i pred Vašim detetom je jedan važan period koji će biti lep i zabavan. Uživajte!

M. K.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA