SAVETI PRED POLAZAK U VRTIĆ

Saveti pred polazak u vrtić

Kako najbezbolnije prebroditi polazak u vrtić

Bliži se početak školske godine, što je ujedno i vreme kada se roditelji mlađe dece pripremaju za polazak u vrtić. Iako privatni vrtici vrše upis tokom čitave godine, najveći broj dece ipak u septembru kreće da pohađa predškolsku ustanovu. Bilo da je reč o deci jaslenog ili vrtićkog uzrasta, adaptacija na vrtić je nešto što mnoge roditelje brine. Ovde ćemo sa Vama podeliti korisne savete kako da što lakše prebrodite ovaj period.

PRE NEGO ŠTO DETE KRENEU VRTIĆ

Pre svega treba istaći da privatni vrtići, kao i državni, veliku pažnju posvećuju pravilnoj adaptaciji dece i njihovom prihvatanju nove sredine. Polazak je postepen i tokom prvih dana i roditelji mogu biti prisutni zajedno sa detetom. Čitava ova procedura je dosta uigrana i osoblje u vrtiću ima dosta iskustva sa raznim reakcijama deteta tokom perioda prilagođavanja. Stoga je saradnja sa njima veoma važna. Međutim, šta je to što vi možete da uradite i pre prvog dana u vrtiću i kako da pripremite svog mališana?

Blog ilustracija – ADAPTACIJA DETETA NA PRIVATNI VRTIĆ


1. Pričajte s pozitivnim stavom o vrtiću

Dete sluša šta vi govorite, čak i kad mislite da ne obraća pažnju, ono Vas sluša. Iako je malo, nemojte potcenjivati koliko ono razume šta vi govorite. Vaš stav o vrtiću kao pojmu, polasku u vrtić i konkretnoj odabranoj privatnoj predškolskoj ustanovi treba da bude pozitivan.

2. S entuzijazmom i ushićenjem predstavite detetu koliko je ono sad važno i veliko zato što polazi u vrtić

„veliki dečko ili devojčica kreće u VRTIĆ!“ Koliko god Vam ovo deluje kao predstava koju izvodite da bi pripremili dete za polazak, ovo je zaista istina! Polazak u vrtić je veliki korak za malog čoveka. Tu će postepeno učiti da bude samostalno u mnogim aktivnostima. Steći će prve drugare. Saznaće šta je to biti deo kolektiva. Početak jednog novog razdoblja je svakako velika stvar.

3. Ne prikazujte strah od adaptacije, ako ga imate

Najvažnije je da nikad ne pokazujete strah od toga kako će dete prihvatiti vrtić. Možda ste zabrinuti da li će dete plakati kada se odvoji od Vas. Ako ovu svoju zabrinutost delite sa nekim, ove razgovore nemojte voditi pred detetom. Isto važi za razgovore u kojima se raspitujete kod svojih prijatelja kako su njihova deca prebrodila adaptaciju.

4. Ne iznosite bilo kakve negativne komentare u vezi sa vrtićem

Birali ste i izabrali. Privatni vrtići nude mnogo raznovrsnih sadržaja u okviru redovnog programa, te ste verovatno vođeni i time izabrali onaj koji smatrate da je najbolji za Vaše dete. Ako imate nekih zamerki ili primedbi, koliko god da su sitne i nebitne, nemojte ih iznositi u prisustvu deteta, jer ono može da ih razume na sasvim drugačiji način.

5. Pričajte detaljno detetu kako je bilo kada ste vi pošli u vrtić

Vašem mališanu ste Vi centar sveta i uzor! Priče iz Vašeg detinjstva su mu beskrajno interesantne. Želi sa njima da se poistoveti i da nađe što više zajedničkih tačaka. Kada mu budete pričali priču o Vašem prvom danu u vrtiću, sigurno će Vas znatiželjno pratiti i pomno slušati. Nemojte se zadržavati samo na prvom danu, nego nastavite dalje, ispričajte sve čega se možete setiti. Negativne momente izostavite. Čak iako se slabo sećate, pokušajte da smislite priču kako je to moglo biti kad ste pošli u vrtić. Ne preterujte ni u čemu, i ako primetite da je dete malo uplašeno, nemojte predstavljati kako ste Vi bili neustrašivi, jer to detetu može da predstavlja dodatni pritisak. Recite da ste se i vi malo plašili, ali posle nekog vremena strah je nestao, kad ste počeli lepo da se družite sa novim drugarima. Gestikulacija je veoma važna dok pričate.

6. Pustite ga da ono kaže svoje mišljenje, vidite šta oseća

Nemojte biti suviše nametljivi. Ostavite detetu prostora da iskaže svoje mišljenje kada ono to bude želelo. Većina dece ni ne razume unapred šta je to ustvari polazak u vrtić. Tek kad se to desi, oni shvataju da se tada odvajaju od Vas na neko vreme i da ostaju sa novim licima i u novoj sredini. Tako da, mesta za strah unapred nema mnogo. Zato je priprema koju sprovodite veoma važna. Šta god da radite i govorite, pratite kako dete na to reaguje i dokučite kako ono to razume. Da li je svesno da vrtić znači, da Vi niste tu, ali da ćete kasnije doći i da neće moći da Vas vidi u međuvremenu. Vi najbolje poznajete Vaše dete. razvijte strategije i planove zajedno sa njim šta bi trebalo da radi ako Vas se zaželi ili mu nedostajete dok je u vrtiću. Razgovarajte sa vaspitačima i saznajte kako se oni nose sa ovakvim situacijama, i na koji način teše decu.

7. Ako dete ima stariju braću ili sestre neka mu oni pričaju pozitivne priče o polasku u vrtić

Starija braća i sestre (rođena ili ne) uzor su mlađoj deci. Njihova reč nosi veliku važnost. Ako oni ispričaju svoja lepa sećanja iz vrtića, to će biti veoma značajno za bezbolnu adaptaciju.

8. Upoznajte se sa drugarima koji treba da krenu u vrtić

Ako ste u mogućnosti, bilo bi sjajno da se upoznate sa nekim od budućih drugara iz grupe. Iskustva govore da deci mnogo znači kad u poznatom društvu polaze u nepoznati doživljaj prvog dana u vrtiću

9. Nemojte ništa raditi napadno, neka dete ima utisak da je polazak u vrtić nešto prirodno i normalano

Nemojte dizati pompu nego sve o čemu pričate, saopštavajte s radošću, ali mirno, normalno i na način koji je za Vas prirodan.

10. Zakažite posetu privatnom vrtiću tokom leta kako bi dete upoznalo prostor i osoblje

Dete treba da upozna prostor u kome će provoditi vreme. Privatni vrtići su opremljeni tako da zadovoljavaju dečije potrebe i sigurno će se detetu dopasti. Dobro je da se dete upozna sa vaspitačima.

K. M.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA