Snimanje zuba - Rendgen zuba

Stomatološki rendgen centar

Snimanje zuba je dijagnostička procedura koja se radi s ciljem da se dobije tačan uvid u stanje zuba i vilice pre neke stomatološke intervencije. Najčešće se radi panoramsko snimanje zuba – ortopan ili ortopantomogram, kao i mali snimak zuba koji se još naziva dentalni radiogram. Na malom snimku vidi se samo par okolnih zuba i on je precizniji od ortopana. Ali, ortopan se radi kako bi se dobio snimak cele vilice. I jedno i drugo su snimci u jednoj ravni, odnosno u dve dimenzije. Stomatolog može tražiti i da se uradi 3D snimak, samo ako se na običnim snimcima ne vidi dovoljno.

Snimanje zuba traje kratko kada su u pitanju mali snimak i ortopan. Samo snimanje je gotovo za minut, dva, nakon čega sledi obrada snimka. Trebalo bi uvek poneti uput u dentalni rendgen centar jer će na njemu stomatolog naznačiti koji snimak mu je neophodan. Ako pacijent dođe bez uputa moguće je da će morati da se vrati ako snimak koji uradi bude pogrešan. Iako nije obavezno imati uput, ipak je preporučljivo.

Snimanje zuba se ne zakazuje jer se brzo završava. Ako nema gužve sve može da se uradi za deset minuta, uključujući i obradu snimka. Na uputu koji pacijent donese, doktor može da naglasi kojim putem mu treba dostaviti snimak. Cena snimanja zuba je povoljna i svakom je pristupačna. Snimanje zuba je važno da bi se sa preciznošću i poznavanjem uzroka moglo nastaviti lečenje ili pristupiti nekoj intervenciji. Pre ugradnje krunice ili implanata radi se snimanje zuba.

Količina rendgenskog zračenja tokom snimanja zuba znatno je manja nego kada se radi snimak pluća, još je manja ako se uporedi sa mamografijom. Snimanje zuba smatra se bezbednom procedurom jer se danas koriste moderni i novi aparati kod kojih je doza zračenja znatno smanjena. Ona je jednaka razlici u količini kosmičkog zračenja koju primamo u dve različite oblasti. Poređenja radi, veća je doza zračenja koju primamo na letu od Los Anđelesa do Londona u odnosu na snimanje zuba. Snimak zuba se nekad ponavlja u toku lečenja da bi se pratio progres. Snimanje zuba je bezbolno. Kada se radi snimanje zuba treba poskidati sav metalni nakit sa glave, na primer minđuše i pirsinge, kao i metalni nakit koji pacijent nosi oko vrata, odnosno ogrlice i lančiće. Nikakva druga priprema nije potrebna. Snimanjem zuba vide se oni delovi koji nikako drugačije ne bi mogli da budu vidljivi. Na snimcima se može otkriti nešto neočekivano što je na primer uzrok tegoba, i zahvaljujući njima pristupa se ciljanom lečenju.

Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA