OVČAR BANJA

Ovčar Banja

 
 
 
toc@ptt.yu
 

Između planina Ovčar (985m) i Kablar (889m), reka Zapadna Morava oblikovala je i stvorila Ovčarsko-Kablarsku klisuru, jednu od najlepših klisura u Srbiji. Zbog svoje izuzetne lepote, bogatstva flore i faune, deset manastira očuvanih sakralnih i memorijalnih objekata i obeležja, kao i drugih vrednosti, ova čarobna klisura, udaljena 8 km od Čačka, Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena je za zaštićeno prirodno dobro – predeo izuzetnih odlika.

U „srcu“ Ovčarsko-Kablarske klisure, u oazi zelenila i tišine, nalazi se Ovčar Banja. Smeštena na 278m nadmorske visine, Ovčar Banja ima bogate termalne izvore, a voda se koristi u terapeutske svrhe za lečenje reumatizma, spondiloze, artritisa i sportskih povreda. Priroda je u stvaranju ovog prirodnog dragulja bila izuzetno izdašna, pa se u ovoj oblasti nalazi mnoštvo brzih, bistrih planinskih rečica čiste pijaće vode, strme litice, šumoviti predeli, pašnjaci, proplanci i sunčani predeli od kojih zastaje dah.

Iako dugačka svega 20km Ovčarsko-Kablarska klisura predstavlja jednu od najlepših klisura u Srbiji koja u svojim nedrima skriva svoje najveće bogatstvo, prelepe srednjovekovne srpske manastire, po kojima je i dobila popularni naziv „Srpska Sveta gora“. Nekada divlja i nepristupačna klisura danas ima 10 manastira: Vavedenje, Nikolje, Jovanje, Preobraženje, Sretenje, Svete Trojice, Uspenije, Vaznesenje, Ilinje, Blagoveštenje, kao i Crkvu Svetog Save i Crkvu – pećinu Kađenicu.

 
 
                                                     a
 
 
 

U Ovčar Banji se leče:

 • reumatska oboljenja i degenerativni reumatizam
 • spondiloza i artroza
 • posledice preloma kostiju
 • povrede mišićnog tkiva
 • kožna oboljenja

  Smeštaj:

  Prenoćište "Kablar"
  tel    032-896-106

    Motel "Dom"
    tel    032-896-200

 
       
 
- Ovčar Banja -
032 342360;
LOKACIJE
  Povezane kategorije:

  Poruku prima: Ovčar Banja

  Ime i prezime:*

  e-mail:*

  telefon:*

  Poruka:*

  *Obavezno je popuniti sva polja

  Back to Top
  Portal Srbija logo

  Copyright © Portal Srbija 2006-2023 :: Powered by PORTALSRBIJA