NOVOPAZARSKA BANJA

Novopazarska Banja

 
 
 
npbanja@ptt.yu 
 

 Dva i po kilometra severoistočno od Novog Pazara - na 504 m nadmorske visine nalazi se - Novopazarska banja. Banja ima više izvora vode koja je po hemijskom sastavu sumporovito kisela hipoterma (15°C) i hiperterme (47-55°C) . U terapijske svrhe koristi se kupanjem i pijenjem.

Nosilac zdravstvene funkcije je Zavod koji raspolaže najsavremeni-jom opremom i brojnim stručnim kadrom, što ga svrstava među vodeće rehabilitacione centre u Srbiji. Program lečenja i reha-bilitacije pacijenata u Zavodu obuhvata kompleks balneo-fizio-medikamentnih procedura.

Zgrada Zavoda i staro tursko kupa-tilo, sa restoranom i sobama za smeštaj , nalaze se u parku koji se prostire na oko 4.000 hektara.

Osim lečilišne, banja ima i rekrea-tivnu i izletničku funkciju; s obzirom na dobro opremljene sportske terene i šumsko okruženje (smeštena je u podgorini planine Rogozne - 1514m) i na nadmorsku visinu, ima karakter i klimatskog lečilišta.

 

                
 
 
                                

Novopazarska banja je bogata izvorima termo-mineralnih voda, čija je temperatura na izvorištu 52°C. Osnovna delatnost jeste lečenje i rehabilitacija mišićnih i neuro-mišićnih bolesti, kao i reumatskih oboljenja, steriliteta i postraumat-skih stanja.

Ovo lečilište danas je najveći centar u Srbiji za lečenje distrofičara, ali se lekovite vode ove banje koriste, kako u liječenju već pomenutih oboljenja, tako i u terapiji išijasa, kožnih i mnogih drugih oboljenja.

 
 
 
                           
 

Kadrovsku strukturu čini stručno obrazovano i iskusno osoblje. Među zaposlenima su:

 • specijalisti neurolog
 • internista i fizijatar
 • lekari opšte prakse
 • 18 fizioterapeuta
 • 25 medicinskih sestara
 • socijalni radnik
 • 2 defektologa

Osoblje je osposobljeno za rad na najsavremenijoj medicinskoj opremi.

Novopazarska banja je jedinstvena ustanova u zemlji koja se bai dijagnostikom i lečenjem neuromišićnih bolesti sa posebnim osvrtom na distrofiju, tako da u bolnici ima visoko stručan bolniči kadar (boničari) za pružanje pomoći licima koja u potpunosti zavise od tuđe njege i pomoći, odnosno teško hendikepi-ranim licima. 

 
 
 

Kapaciteti za smeštaj bolesnika obuhvataju 180 postelja. Sobe su uglavnom dvokrevetne, sa terasom, kupatilom u kojem uvek ima tople vode, tv aparatom i novog su enterijera.

Veliki broj soba, uglavnom dvokrevetnih, ima pogled na bujnu vegetaciju koja okružuje bolnicu. 

 
               
 
- Novi Pazar -
020 312648; 020 312857;
LOKACIJE
  Povezane kategorije:

  Poruku prima: Novopazarska Banja

  Ime i prezime:*

  e-mail:*

  telefon:*

  Poruka:*

  *Obavezno je popuniti sva polja

  Back to Top
  Portal Srbija logo

  Copyright © Portal Srbija 2006-2020 :: Powered by PORTALSRBIJA