LUKOVSKA BANJA

Lukovska Banja

 
 
 
info@lukovskabanja.com
marketing@lukovskabanja.com
 
 • Lukovska Banja je poznata po najvećem broju izvora termomineralnih voda (37) i njihovoj ogromnoj izdašnosti od preko 100 l/s, temperature od 35-69,5°C.

  Dosadašnjim mnogobrojnim hemijskim istraživanjima utvrđeno je da su vode Lukovske Banje prema mikrosastavu hidrokarbonatne natrijumske-magnezijumsko-kalcijumskog tipa. Ovakve vode se mogu koristiti u balneoterapijske svrhe kao dopunsko sredstvo lečnika kupanjem u sklopu medicinske rehabilitacije, za bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja i kožnih bolesti, pod nadzorom lekara.

  Po iskustvu, najlekovitije su termomineralne vode novog kupatila "Šljivak", koje izbijaju iz nanosnog materijala, uz pratnju gasova, u količini oko 1,5 l/s vode, sa temperaturom od 32 do 43°C. Kisela hipoterma u Donjoj banji se smatra dobrom za lečenje bolesti organa za varenje. U gornjoj banji na levoj obali Štavske reke izdvajaju se po jedan izvor koji pomaže u reumatskim bolestima, lečenju venskih sudova i za regulisanje pritiska, dok je na desnom priobalju izvor za lečenje očiju, za smanjenje nivoa šećera u krvi i dr.

 • Lekovito blato
  U Gornjoj Banji postoje dva blatna termalna izvora, koje je A.D. "Planinka" preuredila u otvorene bazene. U njima se posetioci, kupanjem i mazanjem blata leče od reume i kožnih bolesti. U lečilišnom delu hotela i depadansa, lekovito blato se priprema i koristi kao jedna od terapijskih metoda.

 • Klima
  Lukovsku Banju odlikuje umereno-kontinentalno podneblje, šumski tip, srednjih visina (subalpijso), nešto ublaženo dejstvom lokalnih faktora. Zime su umereno hladne, leta umereno topla, jeseni malo toplije, vedrije i suvlje od proleća. Sa okolnih planinskih visova Banju stalno osvežavaju slaba strujanja vazduha i veće letnje žege čini podnošljivijim. Vrlo izdašni hipertermalni izvori zimi stvaraju toplu oazu u Lukovskoj Banji.

  Banjsko podneblje je pogodno za oporavak i očvršćavanje organizma, zatim za sve rekonvalescente, asmatičare, sa oboljenjima sistema organa za disanje, metabolizma i sl.

  Dužina trajanja, visina i kvalitet snežnog pokrivača u Lukovskoj Banji jako koleba, od 28 do 112 dana u godini, pa i u toku perioda nastajanja do konačnog nestajanja. U blizini Banje postoji ski lift i skijaška staza, za rekreativno skijanje i potpuniji boravak posetilaca.
 
                                  
 

                               

 

Hotel "Kopaonik" i depandans "Mladost" imaju svoja medicinsko-terapijska odeljenja sa ordinacijom lekara, odeljenjima za hidroterapiju, elektroterapiju, ručnu masažu i peloido-terapiju i zatvorene bazene sa lekovitom vodom za rekreaciju i rehabilitaciju.

 • Peloido-terapija (blatna)
 • Hidroterapija (kupanje u kadi, podvodna masaža, biserna kupka)
 • Elektroterapija (ultrazvuk, DD struje, galvanizacija, tens)
 • Ručna masaža
 • Magnetoterapija

Za lečenje i rehabilitaciju gostiju koristi se i novo kupatilo "Šljivak" i uređeni izvori ("bazeni") u Gornjoj Banji.

Posebna atrakcija je banjski tretman na otvorenim izvorištima tople vode pored reke u Gornjoj banji.  

 
 
 
 • Godine 1999. otvoren je hotel "Kopaonik" kapaciteta 120 ležaja u 1/2 i 1/3 sobama. Uređenjem depandansa "Mladost" 2003. godine Lukovska Banja dobija ukupno 180 ležaja.

  Sve sobe su opremljene kablovskom televizijom, televizorima i telefonima.

  Privatan smeštaj kapaciteta 80 ležaja (adekvatnog smeštaja) samo delimično zadovoljava potražnju gostiju u letnjoj sezoni.

  Ugostiteljski kapaciteti sa 180 mesta (u restoranima hotela "Kopaonik", depandansa "Mladost" i terasama) je u potpunosti u funkciji smeštajnog kapaciteta. 
 
            
 
 
 
 
- Lukovska Banja -
027 380008; 027 385999; 027 385999;
LOKACIJE
  Povezane kategorije:

  Poruku prima: Lukovska Banja

  Ime i prezime:*

  e-mail:*

  telefon:*

  Poruka:*

  *Obavezno je popuniti sva polja

  Back to Top
  Portal Srbija logo

  Copyright © Portal Srbija 2006-2023 :: Powered by PORTALSRBIJA