PRIVATNI VRTIĆI – DA LI JE U 2019 PONUDA JOŠ BOLJA

Privatni vrtići – da li je u 2019 ponuda još bolja

U medijima, a i među roditeljima se mnogo priča o privatnim vrtićima. Raspravlja se o kvalitetu usluga, cenama, dok se oni konstantno porede sa državnim. Privatne predškolske ustanove, koje češće u žargonu zovemo privatni vrtici uvek nude nešto novo čime će unaprediti svoju uslugu i privući još veći broj dece.

Blog ilustracija - Privatni vrtići – da li je u 2019 ponuda još bolja


Otvoreno ih je dosta, preciznije rečeno, preko 350. Imaju svoje udruženje koje se bori za bolje uslove, kao i za ostvarivanje prava. S obzirom da još uvek postoji izvestan procenat dece koja nisu upisana ni u državni, ali ni u privatni vrtić, možda se nekom može učiniti da ih ipak nema dovoljno. Potreba za novim mestima postoji, ali pošto se najčešće roditelji opredeljuju prema lokaciji, broj praznih mesta u vrtićima varira upravo u odnosu na ovaj faktor. Ne možemo očekivati da se popune kapaciteti u vrtiću koji je otvoren u ulici u kojoj postoji već nekoliko privatnih predškolskih ustanova, a da pri tom nije tolika gustina naseljenosti da bi bilo potrebe za ovolikim brojem mesta za decu. Nasuprot tome, ima delova grada u kojima nema dovoljno mesta, ili je roditeljima veoma sužena mogućnost izbora.

PODSTICAJ ZA UNAPREĐENJE USLUGE U PRIVATNOM VRTIĆU

Sa više strana možemo čuti raznorazne priče o privatnim i državnim vrtićima. Mediji vole bombastične naslove, tako da može da se desi da neka situacija izvučena iz konteksta, izmešana i izokrenuta, dobije neki negativan prizvuk. Međutim, šta je u stvari istina? Privatni vrtići su ustvari firme koje kvalitetom usluge pokušavaju da se nametnu na tržištu i da privuku što više roditelja. Svako ko ne ide ovim smerom ne bi mogao da opstane na tržištu. Zato Vam mi predstavljamo najbolje privatne vrtiće, kako biste za svoje dete dobili očekivanu brigu i negu. Zato se programi rada kreiraju tako da budu savremeni i kvalitetni, a da pri tom obezbede prednost u odnosu na programe koji se praktikuju u državnim predškolskim ustanovama. Šta je to što predstavlja komparativnu prednost? Sadržaji kao što su učenje stranih jezika, časovi plesa, likovne i muzičke kulture, kao i sportske aktivnosti koje se sprovode pod nadzorom profesora fizičkog, koji se sprovode u radno vreme vrtića, kao deo redovnog nastavnog programa, samo su deo inovacija i proširenja koja čine uslugu privatnih vrtića primamljivom za roditelje. Rad u malim grupama, individualni pristup i predano osoblje, koje je tu došlo prošavši strogu selekciju, garancija su kvalitetnog odnosa prema radu sa decom i samim tim dobre usluge. Saradnja sa roditeljima igra veliku ulogu, i veoma je važno i da je sami roditelji veoma ozbiljno shvate. Kada je dobrobit deteta u pitanju tu ne treba da ni ega ni sujete, već pažljivo slušanje i promatranje sugestija koje dolaze od strane stručnih osoba u vrtiću koje sa detetom provode dobar deo dana. Takođe, saradnja sa roditeljima je važna i sa aspekta njihovog uključivanja u razne zajedničke aktivnosti i radionice kroz koje deca razvijaju duh zajedništva i pripadnosti, mogu dosta toga naučiti, a i osećati satisfakciju što su učestvovala u stvaranju nečeg novog i važnog. To mogu biti i neke aktivnosti koje za cilj imaju humanitarni karakter. Vrtići mogu organizovati humanitarne priredbe putem kojih deca uče šta znači učiniti dobro delo i pomoći nekom kome je potrebno. Sve što privatni vrtić nudi je jedan paket koji u velikoj meri zavisi od entuzijazma, pokretačke energije i inovativnosti osoba koje ga vode. Želja za uspehom ih usmerava da od ovog puta ne smeju odustajati. Jer, kako se inače nametnuti, izgraditi i očuvati renome u današnje vreme kada je ponuda privatnih predškolskih ustanova toliko široka.

Blog ilustracija - Privatni vrtići – da li je u 2019 ponuda još bolja


PRAVILA, PRAVILA

Dovoljno je vremena prošlo od kada su privatni vrtići „u igri“ zajedno sa državnim, odnosno od trenutka kada je uvedeno subvencionisano upisivanje dece u privatne predškolske ustanova, da bi se izdvojio i opstao kvalitet, dok svi ostali koji nisu mogli da zadovolje viske standarde, jednostavno nisu mogli da opstanu. Pored prirodne selekcije, veoma značajnu ulogu imaju i propisi i pravila koja su na snazi. Od 2019. propisi za otvaranje i puštanje u rad privatne predškolske ustanove, znatno su pooštreni. Rezultat toga je da se u startu mora obratiti mnogo veća pažnja na razne detalje, a sve sa ciljem da traženi minimum kvaliteta bude veoma visok. Nekome, ko namerava da se bavi ovom poslom i da osnuje privatni vrtić, ovo se možda ne dopada, ali taj neko treba da ima u vidu da svejedno, ako od samog početka rada ne stremi ka kvalitetu usluge, samo tržište će ga istisnuti, a ne neki tamo pravilnici. Osnovni ciljevi su da se obezbedi maksimalna bezbednost. Rad sa decom uvrtiću veoma je odgovoran posao. Ta mala nežna bića treba da budu zaštićena sa više strana, a sve potencijalne opasnosti po zdravlje treba preduprediti. To se odnosi na protivpožarnu zaštitu, bezbednost samog objekta i u odnosu na spoljnu sredinu, a i u odnosu na unutrašnje uređenje koje mora zadovoljiti visoke standarde, kao i bezbednost kada je u pitanju ishrana dece. Ono što je novina u odnosu na protekle godine je i da privatne predškolske ustanove moraju obezbediti zelene površine, odnosno bezbedan prostor na otvorenom na kome deca treba da provedu deo dana. Boravak i aktivnosti na svežem vazduhu veoma su važne za zdravlje dece. Ukoliko je vrtić smešten u kući, ona mora imati adekvatno dvorište, a ukoliko se nalazi u delu grada gde nema kuća, već je u pitanju prostor kao što je neki veći stan ili lokal, neophodno je da ima direktan pristup parku sa igralištem, koje takođe mora da zadovolji standarde bezbednosti.

M. K.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA