KAKO KVALITETNO PROVODITI VREME SA DECOM

Kako kvalitetno provoditi vreme sa decom

Savremeni užurbani tempo života veoma često nam uzima momente koji su veoma dragoceni i neponovljivi. Poslovne obaveze nas ubace u svojevrsnu mašinu, postajemo programirani i napeti i ne primetimo novi crtež deteta ili mislimo da nemamo vremena za bezbrojna dečja pitanja. Treba da zastanemo i presložimo svoje prioritete. Vreme se ne može vratiti. Trenutke sa decom treba u potpunosti proživeti.

Blog ilustracija: Kako kvalitetno provoditi vreme sa decom


Kako učiniti da Vaša deca budu otvorena prema Vama kada zađu u osetljivo doba puberteta. Mnogi roditelji se žale na svoje tinejdžere, govoreći da su postali zatvoreni. Stručnjaci kažu da treba da slušamo decu dok su mala i da svakoj njihovoj priči poklonimo pažnju kao da je nešto najvažnije na svetu, jer u tom trenutku deci to i jeste. Na taj način će deca i kad budu malo starija imati poverenja u nas, kao roditelje i lakše će se otvarati i pričati nam o sebi. Ako se dete oseća bezbedno, ako nije uplašeno da će naići na veliko negodovanje i otpor, ono će prihvatiti roditelja kao saveznika i prijatelja i poveriće mu se ako ga nešto muči.

Poverenje se gradi i druženjem. Deca predškolskog uzrasta veći deo dana provode u kolektivu. I državni i privatni vrtici su mesta gde se igraju sa svojim vršnjacima i bave se raznim zabavnim i kreativnim aktivnostima. Međutim, u ovom uzrastu, najvažniji ste im upravo Vi. Kada se prepustite igranju i druženju sa svojim mališanom, ne samo da stvarate neprocenjive zajedničke uspomene, nego i utičete na to da ono jednog dana postane samouverena i zadovoljna osoba.

Blog ilustracija: Kako kvalitetno provoditi vreme sa decom


Evo nekoliko saveta koji treba uvek da su Vam na umu, pošto ih mnogi roditelji predškolaca često nenamerno zaboravljaju:

• Proživite svaki trenutak. Dok ste sa svojim detetom potrudite se da budete prisutni i duhom i telom. Nemojte dozvoliti da Vam misli lutaju i da brinete o drugim stvarima.

• Kada ujutru krećete u vrtić i na posao, zaboravite na nervozu. Unesite zabavu i smeh u sve Vaše male jutarnje rituale kao što je doručak, spremanje, oblačenje.

• Koliko god da ste umorni, slobodno vreme koristite da se igrate sa detetom. Neka ono izabere igru i igračke. Biće presrećno što ste mu Vi drugar u omiljenoj igri, a Vas će ovo opustiti više nego da ste otišli na kafu sa prijateljicom.

• Vežbajte da posao ne donosite kod kuće, ni u svojoj glavi. Ako ste toliko opterećeni da ne možete ovo da postignete, a da pri tom to nije privremena situacija, onda nešto nije u redu i treba dobro da razmislite o eventualnoj promeni. Vaša briga, nervoza i odsutnost loše utiču na Vašu decu. Ovo ne znači da uvek morate biti dobro raspoloženi, jer i Vaše dete treba da zna da je normalno da ste nekad ljuti ili tužni, samo ne treba to da bude Vaše dominantno raspoloženje.

• Saslušajte uvek pažljivo šta dete želi da Vam ispriča jer ono će to želeti da radi i kad bude tinejdžer i kad Vas bude mnogo više zanimalo to što želi da Vam kaže. • Čitajte detetu knjigu pred spavanje i pričajte sa njim o tome što ste pročitali. Kod deteta će se razviti ljubav prema knjigama. Nikako mu nemojte davati da se zabavlja mobilnim telefonom ili tabletom jer tu naviku čete kasnije teško eliminisati.

• Ne zaboravite da Vam za kvalitetno vreme sa detetom nije neophodan novac. Budite kreativni i krenite sa detetom u šetnju. Zapažajte pojave u prirodi i pričajte o njima. Zajedno smislite neku priču čiji će junaci biti ptice koje posmatrate. Uživaćete i zabavićete se. Samo Vaša mašta može da postavi granice.

Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA