BIOHEMIJSKE LABORATORIJE – PRVA STANICA NA PUTU OČUVANJA ZDRAVLJA

Biohemijske laboratorije – prva stanica na putu očuvanja zdravlja

Vreme nikog ne čeka, a što smo stariji trebalo bi više da povedemo računa o zdravlju. Naravno, briga o zdravlju nije vezana za godine, međutim u izvesnom trenutku potrebno je da usvojimo neke nove navike i da uvidimo važnost prevencije.

Određeno životno doba nosi sa sobom povećanje rizika od dobijanja izvesnih oboljenja koja mogu biti, a ne moraju vezana i za pol. Iako preventivni pregledi nisu obavezni, preporučljivo je da se oni praktikuju i da se njima podvrgavamo u skladu sa preporukama lekara. Na žalost, izvestan broj ljudi ovo zanemaruje, opravdavajući se nedostatkom vremena, strahom od odlaska na pregled ili nekim trećim razlogom. Kada je reč o vremenu, jedino je pitanje koji su Vaši prioriteti. Ako jedan od njih nije briga o Vašem zdravlju, trebalo bi da ih preispitate i presložite. Izvestan procenat stanovništva odlazi kod lekara samo „kad mora“, odnosno, kada osećaju izvesne tegobe. Jedan deo se podvrgava preventivnim pregledima samo kada to neko drugi organizuje, kao što je to slučaj sa sistematskim pregledima zaposlenih. Dešava se da neko zahvaljujući ovakvim organizovanim skrininzima otkrije neki poremećaj ili oboljenje čijem se lečenju pristupa odmah, tako da ne uđe u zapuštenu fazu.

Blog: Biohemijske laboratorije 1


Edukacija stanovništva veoma je važna, ali ako niste sigurni koji preventivne preglede i analize bi trebalo baš Vi da obavite ili redovno da obavljate, put kreće od Vašeg odabranog lekara opšte prakse. On ili ona će Vas najpre uputiti do sledećeg odredišta, a to su biohemijske laboratorije kako biste uradili sve neophodne analize u odnosu na Vaše zdravstveno stanje. Na stranicama kao što su biohemijske laboratorije novi sad nalaze se sve laboratorije iz Novog sada, njihove prezentacije sa detaljnim opisom i cenama usluga i ažurnim kontakt podacima. Naravno tu su i sve laboratorije iz svih gradova i mesta – tako da najlakše i najbrže možete pronaći neku koja Vam je blizu, a u kojoj možete uraditi sve potrebne analize. Kako biste se najbolje pripremili, možete ih pozvati i raspitati se šta podrazumeva neophodna priprema kako bi rezultati bili validni, a ujedno ćete saznati u koje doba dana treba doći da bi se uradila analiza. Odlaskom u privatnu biohemijsku laboratoriju štedite vreme, jer nema čekanja i gužvi, a rezultate dobijate u najbržem mogućem roku u odnosu na to koliko je vremena minimalno neophodno da bi se dobio rezultat.

Privatne biohemijske laboratorije danas nude veoma širok spektar analiza koje mogu obaviti. Gruba podela bi mogla da bude na: biohemijske, mikrobiološke i patohistološke analize. Tu spadaju osnovne analize krvi, koagulacija, tumor markeri, hormoni, urea i kreatinin, analiza urina, spermogram, prenatalni skrining, markeri inflamacije. Zatim, tu su mikrobiološke analize iz oblasti serologije, bakteriologije, mikologije i parazitologije kao i detaljne patohistološke analize.

Blog: Biohemijske laboratorije 2


Pored standardnih analiza, koje radimo u skladu sa doktorskim uputom i koje služe da bi smo proverili zdravstveno stanje i u skladu sa rezultatima i prema daljim preporukama lekara, dobili određenu terapiju ili korigovali ishranu i način života, postoje i posebne analize koje se oslanjaju na najnovija saznanja i dostignuća. Tako, na primer, sve je traženiji test intolerancije na hranu. Pomoću ovog testa pregledom uzorka krvi pacijenta utvrđuje se nivo tolerancije na određene namirnice, kao i na određene grupe namirnica. U skladu sa dobijenim rezultatom nutricionista ili lekar mogu sastaviti jelovnik, kako bi pacijent promenio način ishrane i tako postigao cilj koji je uglavnom vezan za rešavanje problema gojaznosti ili bar izvesnog viška kilograma.

Kada je dalje reč o preventivi, opšte je poznato da mnoge ozbiljne bolesti ukoliko se otkriju na vreme – mogu da se izleče. Upravo zbog toga lekari putem sredstava medija apeluju na stanovništvo da ozbiljno shvati periodične preventivne preglede. Nije na odmet i da samoinicijativno odemo u biohemijsku laboratoriju i uradimo osnovne analize krvi i urina, pa da sa gotovim rezultatima zakažemo lekarski pregled. U svakom slučaju, ukoliko to nije dovoljno lekar će Vas uputiti da uradite dodatne pretrage, a može da se desi da to ne morate da radite. Sam čin obavljenog pregleda će Vam doneti mir jer ćete imati saznanje da brinete o svom zdravlju i da držite sve pod kontrolom.

 Blog: Biohemijske laboratorije 3


Zašto se sve više pacijenata odlučuje za privatne biohemijske laboratorije. Pre svega, nema gužvi, čekanja i prepunih čekaonica. Kada dođete, dočekaće Vas ljubazno osoblje u prijatnom ambijentu kako biste se opustili pre vađenja krvi. Laboratorijski tehničari su stručna lica s iskustvom koja znaju kako da postupaju i sa najmlađima, ali i sa odraslima koji imaju strah od igle ili se iz bilo kog razloga osećaju nelagodno. Od njihove veštine, ali i od Vaše saradnje najviše zavisi da li će čitav proces proteći što brže i bezbolnije. Pogodnosti privatnih laboratorija se ogledaju i u tome što ćete rezultat dobiti u najkraćem mogućem roku. Tako za analize krvi koje mogu biti gotove za 15 minuta, potrebno je da malo sačekate u ugodnom ambijentu čekaonice i ne morate dolaziti dva puta. Kada je o dolascima reč, za analize koje nisu odmah gotove, možete se dogovoriti sa laborantima da Vam rezultat stigne na Vašu e-mail adresu. Na taj način ne morate prekidati svakodnevni ritam Vašeg dana kako biste podigli rezultat lično.

Konkurencija je učinila i da su cene usluga pale, tako da Vam se svakako isplati da se odlučite za jednu od privatnih biohemijskih laboratorija gde sve možete uraditi na jednom mestu. Preciznost, tačnost i pouzdanost je imperativ najboljih biohemijskih laboratorija koje su predstavljene kod nas. Kontaktirajte ih kako biste zakazali termin ukoliko je to neophodno i kako biste se raspitali o konkretnoj proceduri koja Vas interesuje.

M. K.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2022 :: Powered by PORTALSRBIJA