SVE STO TREBA DA ZNATE O GRADJEVNISKIM SKELAMA

Sve sto treba da znate o gradjevniskim skelama

Gradjevinske skele su prisutne u našem okruženju i svakodnevno ih viđamo u pratnji objekata koji su tek u izgradnji ili objekata koji su već u potrebi, ali radi se na njihovom renoviranju. Prema definiciji reč skela, uz koju veoma često ide epitet građevinska, potiče iz latinskog scala,ae što znači stepenice ili merdevine, ali možemo tražiti i poreklo reči i u turskom jeziku od reči iskele koja ima isto značenje. Građevinske skele su privremene konstrukcije koje se koriste u građevinarstvu, ali i u mnogim granama industrije i mogu imati različitu namenu.

Kompanije koje iznajmljuju i prodaju gradjevinske skele imaju u ponudi nekoliko standardnih vrsta skela koje se dele pre svega prema nameni. Tokom izgradnje nekog objekta uloga građevinskih skela može biti da podupiru zidne konstrukcije, a nakon same izgradnje, skele se najviše koriste kao pomoćno sredstvo koje omogućava pristup mestima na visini kako bi se obavili svi ostali radovi, vezani za postavljanje instalacija ili fasade. Svakako, jedno je sigurno a to je da su građevinske skele neophodan element svakog građevinskog projekta ili poduhvata.

Blog ilustracija Sve sto treba da znate o gradjevniskim skelama


Renoviranje fasada i restauracija fasada na starim zgradama koje su pod zaštitom države, takođe zahteva da se obezbede neophodni uslovi i pristup svakom delu. Za to je neophodna upotreba građevinskih skela.

Upotreba skela datira još od davnih vremena kada su drevne civilizacije širom sveta gradile velelepne objekte, od kojih su neki i danas u životu i divimo se njihovoj lepoti. Tadašnje skele bile su napravljene od drveta i sastavljene od kombinacije drvenih greda i dasaka koje su potom pažljivo sastavljane na spojevima. U današnje vreme skele se prave od metala ili su napravljene od metalne konstrukcije sa drvenim daskama. Moderne skele su u potpunosti sačinjene od metala i konstruisane su tako da im je montaža i demontaža jednostavna, ali svakako poverena stručnim licima iz firmi koje se bave iznajmljivanjem građevinskih skela. Iako je 21. vek i tehnologija je napredovala, interesantno je da se u Aziji i dalje koriste skele od bambusa, ali ovo se odnosi na neke ruralne delove, dok moderni gradovi itekako idu u korak sa svetom .

VRSTE SKELA

Kako biste se lakše snašli, ovde ćemo nabrojati koje sve tipove građevinskih skela nude firme čija je delatnost njihovo iznajmljivanje.

Ramovske skele

Tehničke karakteristike podrazumevaju da se pre svega navedu dimenzije koje su u ponudi. Standardna visina ovih skela je h=2m, a šitina modula, odnosno polja po kome se gazi može varirati u zavisnosti od raspoloživog prostora i potreba projekta. Tako su moguće opcije širine: l= 0.73m, 1.09m, 1.57m, 2.07m; 2.57m, 3.07m. Drugi naziv za ramovske skele je blitz građevinske skele. Karakteristika ramovskih gradjevinskih skela je da se brzo i jednostavno montiraju i demontiraju. Njihova konstrukcija je jednostavna, stabilne su i bezbedne za upotrebu. Projektovane su tako da se poštuje savršena geometrijska simetrija, a da pri tom budu ergonomske. Demontaža ramovskih skela je brza i jednostavna, kao i njihova montaža. Ova vrsta skela veoma je tražena kada su u patnju objekti koji imaju pravilan geometrijskih oblik sa pravougaonom i kvadratnom osnovom. Za objekte koji su kružnog ili nekog drugo nepravilnog oblika neophodno je upotrebiti višesmerne skele.

Višesmerne skele

Višesmerne građevinske skele su skele koje su modularnog tipa. To znači da su lako uklopive u zavisnosti od potreba. Kako im samo ime kaže, mogu se montirati tako da prate objekte čija je osnova nepravilnog oblika. Moderna arhitektura predstavlja sve više eksperimenata koji podrazumevaju projektovanje građevina kružnog, polukružnog, ovalnog, talasastog ili nekog drugog nepravilnog oblika. Kako bi se ovakav objekat izgradio, ili kako bi se uradila fasada, neophodno je da se na njega montiraju građevinske skele koje mogu da isprate svaku nepravilnost, zaobljenje ili džepove. Višesmerne skele za to služe. Spadaju u kategoriju brzomontažnih skela tako da je njihova montaža i demontaža laka i brza. One mogu biti noseće i prostorne konstrukcije, a gazišta su izrađena od metala. Između spratova postavljaju se merdevine koje omogućavaju penjanje i silaženje radnika, ali i prenos materijala. Dimenzije ovih gradjevinskih skela su iste kao i dimenzije ramovskih skela, što znači: h=2m i l=0.73m, 1.09m, 1,57m, 2.07m, 2.57m, 3.07m.

Pokretne skele

Pokretne skele su skele na točkovima. One mogu biti različitih visina i imati osnove različitih dimenzija. Praktične su kao radne skele za razne namene jer se brzo, lako i bezbedno mogu pomerati iz jedne u drugu tačku. Spratovi su povezani merdevinama. Pokretne skele su deo ponude najboljih firmi koje se bave iznajmljivanjem skela. Što se tiče dimenzija koje su u ponudi, izbor nije mali: Visina h = od 2.50m do 14.50m i površina osnove: 1.09m x 2.57m, 1.57m x 2.57m, 2.07m x 2.57m, 2.57m x 2.57m, 2.57m x 3.07m, 3.07m x 3.07m.

Radne platforme

Radne platforme su visine do 15m kada su u pitanju pokretne i visine do 30m kada su u pitanju stabilne radne platforme. Pokretne radne platforme su na točkovima i lako se mogu pomerati po potrebi. Inače, radne platforme se montiraju od elemenata koji su sastavni deo višesmernih skela. Višesmerne skele se ne koriste samo u građevinarstvu ili kao skele za građevinske objekte, već mogu biti upotrebljen i oko velikih rezervoara kada su neki radovi u pitanju.

Fasadne skele

Renoviranje ili restauracija fasada ili pak njihovo postavljanje zahteva upotrebu fasadnih gradjevinskih skela. One mogu biti ramovske ili višesmerne, raznih dimenzija polja. Izrađene su od metala ili kombinacije metalnih nosača sa drvenim daskama. Neophodno je da se postave u skladu sa projektom kako bi se zadovoljila sva bezbednosna pravila. Fasadne skele kao i građevinske mogu biti prilagodljive i po visini i po dubini jedne jedinice modula.

Gradjevinske skele

Građevinske skele mogu biti ramovske, višesmerne ili cevaste i koriste se prilikom izgradnje raznih tipova objekata ili prilikom radova na renoviranju. Kompanije koje ih iznajmljuju zadužene su i za projektovanje, montažu i demontažu. Gradjevinske skele su modularne i lako uklopive, tako da se jednostavno može odgovoriti potrebama svakog projekta.

Koja god vrsta skela ili radnih platformi da Vam je neophodna za realizaciju projekta, ovaj deo posla prepustite profesionalcima sa iskustvom u svakom segmentu, od montaže, brige o sigurnosti na radu pa sve do završetka posla i demontaže. Cene iznajmljivanja građevinskih skela mogu varirati i zavise od potrebe svakog pojedinačnog projekta, tako da je najbolje da na osnovu specifikacija zatražite ponudu od više kompanija. Želimo Vam srećan rad!

M. K.
Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA