ORL ORDINACIJE – LEKARI UPOZORAVAJU – NE LEČITE SE NA SVOJU RUKU

ORL ordinacije – Lekari upozoravaju – ne lečite se na svoju ruku

Stigla je prava jesen koja sa sobom nosi hladnije vreme, toplije jakne i učestalije prehlade. Kada su deca u pitanju, roditelji najčešće hitaju kod lekara, dok su za sebe često sam svoj doktor.

Razloga zašto neko izbegava odlazak kod lekara je više. Prvi i najčešći su velike gužve i dugo čekanje na red u državnim zdravstvenim ustanovama. Novi sistemi elektronskog zakazivanja umesto da poboljšaju situaciju i ubrzaju čitav proces, još više su ga zakomplikovali i usporili. Frustrirani pacijenti često odustaju. Međutim, rešenje postoji, to su privatne orl ordinacije u kojima nema gužvi i čekanja, a cene pregleda su povoljne, tj. znatno niže nego što mnogi misle.

Blog ilustracija: ORL ordinacije – Lekari upozoravaju – ne lečite se na svoju ruku


Foto: Pixabay

Kada se treba obratiti lekaru – ORL specijalisti

Još jedna od prednosti odlaska u privatnu ORL ordinaciju je i činjenica da direktno odlazite kod specijaliste i preskačete obavezna korak odlaska kod lekara opšte prakse samo da bi Vam izdao uput, kada su domovi zdravlja u pitanju. Bilo kakve tegobe koje su povezane sa gornjim disajnim putevima znak su da se treba obratiti otorinolaringologu. Pored toga, i kod odraslih i kod dece sve su češće upale uva koje se nikako ne smeju zanemarivati kako ne bi došlo do eskalacije tj. pogoršanja situacije i proširenja upale. Ukoliko primetite da imate bilo kakvih problema sa centrom za ravnotežu ili vrtoglavicom, osim neurološkog pregleda, trebalo bi prvo da zakažete pregled kod ORL specijaliste. Nekada, nešto što liči na upornu prehladu može biti alergijskog porekla ili ukazivati na hroničnu upalu sinusa. Nije na Vama i na internetu da postavljate dijagnozu, već na lekarima specijalistima. Dijgnostikovanje i lečenje alergija, u vidu alergoloških testova koji se ambulantno sprovode. Dalje, simptomi koji ukazuju da treba otići na pregled su suv ili produktivni kašalj, kijanje, povišena telesna temperatura, malaksalost… Svi oni mogu ukazivati na sezonsko virusno oboljenje, ali neophodno je uraditi adekvatnu dijagnostiku. Pre davanja terapije, često je neophodno prvo uraditi dodatne laboratorijske analize, kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Blog ilustracija: ORL ordinacije – Lekari upozoravaju – ne lečite se na svoju ruku


Foto: Pixabay

Osećaj blokade u ušnom kanalu manifestuje se otežanim sluhom na to uvo, a uzročnik je najčešće nagomilan ušni cerumen ili, eventualno strano telo. Rešenje je ispiranje uha koje daje trenutne rezultate. Nije reč ni o kakvom oboljenju, već jednostavno o fizičkoj blokadi koja otežava sluh i stvara neprijatan osećaj zaglušenosti.

Međutim, otežan sluh ne mora biti prouzrokovan samo fizičkim preprekama, već nizom drugih manje ili više ozbiljnih uzročnika. Neka oštećenja sluha su trenutna i izlečiva, dok razne traume i drugi uzročnici mogu izazvati oštećenja koja su trajna.

U svakom slučaju, bilo kakve tegobe ili simptomi koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa uhom, grlom ili nosom, ukazuju da se kontrolni pregled mora zakazati.

Ovde su navedena neka od najbezazlenijih i najčešćih smetnji i oboljenja usled kojih se pacijenti javljaju lekarima specijalistima ORL. Mnogi od nas ih prepoznajemo i s vremena na vreme se sa njima susrećemo. Međutim, osim njih, postoji mnogo drugih stanja i oboljenja koja nisu toliko česta, a ne moraju ni biti bezazlena. Neka od onih koje svrstavamo u kategoriju ozbiljnih, mogu se uspešno lečiti ako se na vreme utvrdi njihovo postojanje. Na žalost, maligni tumori takođe se mogu javljati u različitim formama i imati različit tempo progresije. Pored njih postoje i benigni tumori, a svakako pravovremeno hirurško lečenje je korak koji vodi do ozdravljenja i najtežih bolesti.

Blog ilustracija: ORL ordinacije – Lekari upozoravaju – ne lečite se na svoju ruku


Foto: Pixabay

Samostalno uzimanje antibiotika veoma je opasno

U narodu je uvreženo mišljenje da su antibiotici Bogom dani lekovi, protiv svega. Nije retkost čuti da se za nekog lekara kaže „težak je na antibiotiku“. Pacijenti to doživljavaju kao manu, jer neko odbija da im prepiše savršeni lek iz ko zna kog razloga. Edukacija stanovništva od najveće je važnosti. Osnovno pravilo glasi: antibiotike prepisuje isključivo lekar kada za to postoje indikacije. Mnoga oboljenja, među kojima su sezonske prehlade i grip čiji je uzročnik virus – ne leče se antibioticima! Na žalost pacijenti veoma često misle da će im baš ovi lekovi pomoći, i bez obzira što nemaju lekarski recept, nalaze načine da ih nabave preko veze u apoteci. Tu se čini nekoliko grešaka koje imaju globalne posledice. Prva je da se lek nepropisno uzima i da se terapija prekida pre vremena. Druga je nepotrebno uzimanje leka. Posledica je stvaranje rezistencije i sve veći broj bakterija koje je sve teže ubiti na globalnom nivou. Laičkim jezikom rečeno: ako uzimamo antibiotike na svoju ruku, kad nam stvarno budu trebali neće imati dejstvo jer sve više bakterija postaje otporno na sve više vrsta antibiotika. Naročito je opasno piti antibiotik dan, dva dok vam ne padne temperatura i ne bude bolje. Bakterije se ne eliminišu, a tu u bukvalnom smislu nastupa poslovica „što te ne ubije, to te ojača“. Ali, a nažalost, ovde se to odnosi na bakterije.

Dijagnostika uz pomoć savremenih aparata u ORL ordinacijama

Audiometrija, timpanometrija – samo su deo medicinskih usluga koje se nude u orl ordinacijama. U dijagnostičke svrhe koriste se savremeni uređaji koji daju precizne rezultate. Tehnika i tehnologija je našla svoju široku primenu i u ovoj grani medicine. Cilj da se dobije brza, tačna i što jasnija dijagnostička slika iz maksimalan komfor pacijenta je postignut.

Pregledi dece u ORL ordinacijama

Blog ilustracija: ORL ordinacije – Lekari upozoravaju – ne lečite se na svoju ruku


Foto: Pixabay

Ako ste roditelj deteta koje osim pedijatra povremeno odvedete na pregled kod ušnog lekara, vi ste srećan čovek. To znači da je Vaše dete zdravo i da osim sezonskih i periodičnih prehlada, nema drugih oboljenja. Kada primetite da detetu par dana curi nosić, kašlje ili kija – svakako bi trebalo da ga pregleda lekar. Možete se obratiti pedijatru, ali možete bit još efikasniji i direktno zakazati pregled u orl ordinaciji. Uštedećete dragoceno vreme i izbeći ćete čekanja u državnim ustanovama, gde već bolesno dete dolazi u kontakt sa drugom bolesnom decom, što samo može pogoršati situaciju. Lekari specijalisti koji rade u privatnim ORL ordinacijama rade i sa decom i sa odraslima. U cilju da se deca osećaju prijatno tokom posete, same ordinacije su uređene tako da su i deci interesantne. Zidovi su ukrašeni slikama i crtežima crtanih junaka ili raznih životinja. U svakoj orl ordinaciji postoji kutak sa igračkama za razne uzraste. Neka deca se plaše odlaska kod lekara. Za to su često odgovorni sami roditelji koji su u raznim prilikama, nepotrebno zastrašivala doktorom. Upozorenje da to više nikad ne rade jer stvaraju dugoročne loše posledice, koje se na kraju i njima samima obijaju o glavu. Dete treba da se oseća i prijatno i sigurno dok boravi u lekarskoj ordinaciji. Igračke su tu da mu okupiraju pažnju. U razgovoru sa doktorima saznali smo koji su to još mali trikovi kojima se služe kako bi ohrabrili uplašenog mališana i učini da se on ili ona osećaju dobro tokom pregleda. Jedan od načina da se ovo postigne je da lekar, ORL specijalista ne nosi beli mantil, već uniformu neke druge veselije boje. Drugi način su šarene kape i slično. Razlog je što se neka deca boje belog mantila – jer ih on asocira na situacije kada su primali injekcije, vakcine ili jednostavno strah od lekara na koji smo već upozorili.

Briga o zdravlju

Ako nečim možemo da se pohvalimo kao zemlja, to su vrsni stručnjaci u raznim oblastima, a među njima i naši lekari. Postoji više privatnih ORL ordinacija u kojima rade vrhunski doktori sa velikim iskustvom. Brinite o svom zdravlju i kada osetite bilo kakve simptome, zakažite preventivni pregled kako biste bili sigurni i znali o čemu je reč. Nemojte se nikad lečiti na svoju ruku jer možete napraviti samo veću štetu i sebi i drugima. Poslušajte savete lekara i načine prevencije najčešćih oboljenja jer Vaše zdravlje i zdravlje Vaših članova porodice najveće je blago koje imate.

M. K.

Back to Top
Portal Srbija logo

Copyright © Portal Srbija 2006-2024 :: Powered by PORTALSRBIJA